top of page

הסכמי ממון בגישור

מיתוסים לגבי הסכם ממון

"הסכם ממון" הוא מושג שעד לא מזמן נשמע כסמל לצרות של עשירים. בשנות השמונים והתשעים, הסכם ממון הוא משהו שגבר עשיר עושה עם אשתו הרביעית שהתחתנה איתו בשל כספו. אבל האמת היא שהסכם ממון הוא חלק מהצרות של כל אחד מכם, גם אם אתם לא עשירים במיוחד. מדובר בכאב ראש שרבים מאיתנו צריכים להתמודד איתו, בין אם אתם נמצאים בנישואים ראשונים או בפרק ב', ובין אם אתם בעצמכם מתחתנים, או שהילדים שלכם התאהבו, ואתם, כהורים, לא ישנים בלילה משום שאתם חוששים שכל מה שעבדתם בשבילו כל החיים הולך לברוח לכם מבין האצבעות.

 

לכם, ולכל המתהפכים על משכבם בלילות, מהפחד שהבקשה לערוך הסכם ממון תפגע בזוגיות המלבלבת, אנסה להפריך כמה מיתוסים על הסכמי ממון. אני מבטיחה שהרשימה הזו תרגיע אתכם.

מיתוס: הסכם ממון זה רק לעשירים. עובדה: זה לא נכון

אם אתם חושבים שהסכם ממון הוא משהו שרק עשירים צריכים לשבור עליו את הראש, יש לי חדשות בשבילכם: אתם עשירים. טוב, אולי לא עשירים כמו שאתם רוצים להיות, אבל אם תשוו את עצמכם למצב הכספי שבו היו זוגות טריים לפני שלושים שנה, תבינו שהרבה אנשים נישאים היום אחרי שהם כבר צברו רכוש מסוים. ששווה לחשוב איך מגנים עליו.

מיתוס: אם לא חתמתם על הסכם ממון, אין לכם הסכם ממון. עובדה: זה לא נכון

גם אם לא חתמתם על הסכם ממון, יש לכם הסכם. אתם פשוט לא מודעים אליו. הסכם ברירת המחדל הוא בפועל זה ההסכם הנובע מחוקי המדינה הנוגעים לאופן שבו יחולק ביניכם הרכוש במידה שהנישואין יפקעו. הסכם ממון מפורש, אם כך, הוא בעצם הזדמנות לנסח הסכמות חלופיות, שישקפו את הצרכים ואת סדר העדיפויות שלכם.

מיתוס: הסכם ממון מעיד על בעיה של אמון בקשר. עובדה: זה לא נכון

זה כמו לומר שאתם לא עושים ביטוח חיים כי זה משדר חוסר אמון בחיי נצח. ראשית, אם לבן אדם לא היה אמון, הוא לא היה מתחתן אתכם. שנית, הסכם ממון לא נועד לסדר את הדברים ביניכם רק במצב של גירושין. למרבה הצער, גם מוות הוא אירוע שבו, מבחינה משפטית, היחסים פוקעים. השורה שמשקפת את זה הכי טוב היא מהשיר בלוז הלוויה, של המשורר וו.ה. אודן, שכותב בהספד לאהובו, I thought that love would last for ever: I was wrong.

במלים אחרות, גם אהבת עולם משנה צורה כשאחד מבני הזוג מסתלק. והשאלה היא, האם אתם רוצים לגבש ביחד את התמונה של האופן שבו תדאגו זה לזה כשזה יקרה.

מיתוס: הסכם ממון פוגע בקשר. עובדה: זה לא לגמרי נכון

זה נכון מאוד שהסכם ממון עלול לפגוע בקשר. השאלה היא כמובן איך עושים את זה, והאם יודעים להימנע משגיאות קריטיות. אם אתם קוראים את הרשימה הזו, אתם כבר בדרך הנכונה.

מיתוס: לא כדאי לדבר על הסכם ממון מוקדם מדי, כדי לא להרחיק את בן הזוג. עובדה: לא נכון

הרבה יותר מסוכן לדחות זמן רב את השיחה על הסכם ממון. שאלו את עצמכם: באיזה תנאים תוכלו להביע את הצרכים שלכם טוב יותר: כשלא אכלתם פחמימות כבר חודשיים כדי להיכנס לבגדי החתונה, אחותכם הקטנה הודיעה שהיא בהיריון ומתכוונת לגנוב לכם את ההצגה,  ויצא לכם הרפס כי מאוחר מדי לבטל ואתם בעצם עם הגב לקיר? או כשיש לכם סופשבוע שקט, בלי שום רעשי רקע, ואין דד ליין באופק?

מיתוס: עדיף להגיד שההורים הם אלה שמעוניינים בהסכם ממון. עובדה: זה בלוף

אם אתם חושבים שבן/בת הזוג שלכם מאוהב בהורים שלכם כפי שהוא מאוהב בכם, אתם כבר בבעיה אחרת. אם אתם הצד שיוזם את הסכם הממון, אפשר כמובן להבין את  הרצון שלכם לזרוק את התיק על ההורים שלכם, אבל שווה לחשוב טוב לפני שעושים את זה, כדי לא ליצור סכסוך לדורות. אופציה אחרת במצב כזה היא לבסס "נוהל משפחתי", שכל בני המשפחה מודעים לכך שהוא חל על כל בני המשפחה כשהם נישאים, וכולל הסכם ממון אחיד בבסיסו. קיומו של נוהל כזה יכול להקל עליכם להתחיל את השיחה. איך מבססים נוהל כזה הוא נושא הקשור לאופן שבו משמרים את ההון המשפחתי, וזה כבר נושא לרשימה אחרת.

מיתוס: עדיף לתת לעורכי דין לגמור את הסכם הממון ביניהם, ולא לערב אתכם. עובדה: זה נכון חלקית

עורכי דין הם חלק מאוד חשוב מעריכת הסכם הממון, וחשוב מאוד ששני הצדדים יקבלו ייצוג הולם. אבל תפקידם של עורכי דין הוא להכין הסכם בהיר ומפורט, שמגדיר במדויק את הנכסים, קובע כללים לפיהם מוחלט איזה נכסים הם משותפים ואיזה פרטיים, ועוד. אבל עורכי דין הם לאו דווקא האנשים שידעו לעזור לכם איך לבטא את הצרכים שלכם באופן שיגביר את הסיכוי שלכם לקבל את המענה שאתם מקווים לו מבן הזוג שלכם. מגשר שמגיע מרקע של טיפול זוגי ומשפחתי יכול להציע פרספקטיבה שמשלימה את הייעוץ המשפטי. גישת הטיפול הזוגי ממוקד הרגש עוזרת לבני זוג לדבר על כל נושא באשר הוא, תוך הבחנה בין מגננות ובין רגשות פגיעים באמת, ותוך ידיעה שהמגננות מרחיקות ואילו חשיפת הפגיעות מקרבת.

אז מה מסכמים ?

אלא אם כן אתם זוג שמתחיל ממש מאפס, יש סיכוי טוב שאתם צריכים הסכם ממון. הסכם ממון מאפשר לכם להתאים את הסטנדרט שקובעת המדינה למצב הפרטי שלכם. הסכם ממון עלול לפגוע בקשר אבל הוא לא חייב. אם לא תעשו אותו מאוחר מדי, לא תאשימו את ההורים, תדעו להיוועץ עם עורכי דין לקבלת מידע, ותעזרו במגשר עם רקע טיפולי - תצליחו לפרק את הפצצה שנקראת הסכם ממון. זה מבטיח לכם חיים זוגיים הרבה יותר מאושרים.

bottom of page