top of page

הסכמי גישור
לשימור ההון המשפחתי

איך משמרים את ההון המשפחתי ?

בכל פעם שהייתי עוברת כילדה עם אבא שלי ליד מגרש שעמד נטוש בין בניינים, הוא היה מפטיר, "סכסוך ירושה". עם הזמן גיליתי שאבא שלי צדק לגבי הרבה דברים. היום אני  יודעת שכאשר אני מגיעה לבר-מצווה ואחד מאחי ההורים חסר, אפשר להיות די בטוחים שיש במשפחה ריב על כסף.
כסף מעורר יצרים עזים, ומשפחה מעוררת יצרים עוד יותר עזים. כשמחברים אותם ביחד, מדובר בשמן ומדורה.
 
לכן ברור מדוע הורים רבים מנסים לנהל את ההון המשפחתי או העסק המשפחתי באופן שימנע סכסוך בדורות הבאים. זאת, על אף שבסתר ליבנו, כל אחד מאיתנו מאמין שהוא ספציפית לא ימות ושאין לו שום צורך דחוף בהסדרת ההון שיעבור לדורות הבאים.ורובנו נמנעים מהכנת צוואה, כי זה אומר שיש סיכוי שלא נחיה לנצח. ואת זה אנחנו ממש לא יכולים לעכל.

הסכם שקובע כיצד יועבר הכסף שלנו לדורות הבאים, בעודנו בחיים או אחרי מותנו, הוא הסכם מיוחד במינו. עורכי דין הם שחקנים קריטיים ביצירת הסכם טוב במקרה הזה, אבל למגשרים המגיעים מרקע טיפולי יכולה להיות תרומה משמעותית בניהול החרדות הרבות המלוות את התהליך.
 
נקודת מבט שיכולה לעזור לנו לצלוח את התהליך היא כמובן זו של הטיפול הזוגי והמשפחתי ממוקד הרגש. מפרספקטיבה זו, אנחנו יכולים לראות שהפחדים של ההורים והפחדים של דור הילדים (גם אם הילדים בני חמישים) הם שונים מאד. ההורים חוששים פעמים רבות מההשפעה המזיקה של כסף. כפי שניסח זאת ווארן באפט, "אני רוצה להשאיר לילדים שלי מספיק כסף כדי שהם יוכלו לעשות הכל, אבל לא עד כדי כך הרבה כסף, שיגרום להם לא לעשות כלום". לעומתם, הילדים בדרך כלל רואים בחלוקת הכסף מדד לאהבת ההורים, מה שמפעיל גם אצלם את האזעקות הקולניות ביותר, את רגשי הנחיתות או את יצר המלחמה מול האחים האחרים.

ומאחר שידוע לכל שכסף הוא נושא נפיץ, במשפחות רבות נמנעים שנים רבות מלטפל זו. אבל כמובן שכמו בלופים אחרים שבהם אנחנו מסתבכים, ככל שאנחנו נמנעים מלדבר על כסף מפחד שבני המשפחה יסתכסכו, כך אנחנו מגדילים את הסיכון שזה בדיוק מה שיקרה.
לזווית של טיפול ממוקד רגש יש כאן תרומה ייחודית, מאחר שמטפל מנוסה יודע איך לעזור לזוגות ולבני משפחה לדבר על כל נושא, כולל על כסף.

כוחו של המגשר עם הרקע הטיפולי הוא ביצירת שיח בין נקודת המבט ההורית לזו של הילדים, והגדלת היכולת של המשתתפים בשיח להכיל אמביוולנטיות. מגשר המגיע מרקע טיפולי יודע שפעמים רבות בני משפחה מסרבים להודות שהם מבינים זה את זה, מפחד שאם הם יודו שהם מבינים, הם יאלצו להסכים לדברים שהם לא מעוניינים להסכים להם, או לוותר. הפחד הזה תוקע את הצדדים בלופ שלילי. ככל שהצדדים מתעלמים זה מצרכיו של זה, כדרך להגן על האינטרסים שלהם, כך הפערים ביניהם גדלים. עבודה ממוקדת רגש יכולה לשים את בני המשפחה על מסלול אחר ולהראות להם שככל שאנחנו מוכנים להקשיב לכאב ולחרדה של בני המשפחה שלנו, כך הפערים בינינו דווקא מצטמצמים.
 
אז מה מסכמים?

יצירת הסכם הנוגע לשימור ההון המשפחתי או העסק המשפחתי הוא עניין אמוציונלי מאוד עבור כל הדורות, שעלול לפרק את המשפחה. כדי לעשות אותו נכון, יש צורך פעמים רבות גם בייעוץ משפטי (עם דגש רב על הבנה בענייני מס), אבל גם במגשר בעל ידע טיפולי. עורך דין נחוץ על מנת לייעץ, לתת מידע משפטי ולספק פתרונות. המגשר הטיפולי עוזר לאדם להבין את עצמו ואת ערכיו, מסייע לבני זוג או בני משפחה לראות דברים זה מנקודת מבטו של זה, מוריד חיכוכים, אבל גם מחזק את הגבולות במקומות שבהם אדם צריך להיות אסרטיבי, ולבטא צרכים. 
 
בסופו של דבר, אם עושים את התהליך הזה נכון, החוויה והתוצאה עשויות להפחית את חרדת המוות, אבל בעיקר עשויים לשמור על שלמות המשפחה כבר היום וגם בדורות הבאים, ולגרום ליותר בני משפחה להיות רגועים ומאושרים.

bottom of page